Καθοριστική αναμένεται αυτή τη εβδομάδα για τις αποφάσεις αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, με «κλειδί» τα self test τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία, από τις αρχές Απριλίου. Και μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι εφιαλτική, ωστόσο οι ειδικοί δεν μπορούν να παραβλέψουν την κόπωση του κόσμου από το παρατεταμένο lockdown και την οικονομική πίεση.

Αρκετοί από τους ειδικούς εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης τον επόμενο μήνα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία λειτουργούν αποτρεπτικά για πλήρη απελευθέρωση του lockdown. Όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθούμε τις επόμενες ημέρες σε μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση, με προσεκτικά βήματα, καθώς – όπως φάνηκε και το Σαββατοκύριακο – ο ανοιξιάτικος καιρός δεν μπορεί να κρατήσει τους Αθηναίους και τους κατοίκους άλλων μεγάλων πόλεων στα σπίτια τους.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετοί από τους επιστήμονες και τους λοιμωξιολόγους, εκτιμούν πως είναι πολύ καλύτερα ο κόσμος να βγαίνει έξω, παρά να υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός σε κλειστούς χώρους και σπίτια.

Σύμφωνα με το Open, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου των των σχολείων, από τις 5 Απριλίου 2021, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η ακριβής σειρά ( δηλαδή εάν θα ανοίξουν πρώτα τα καταστήματα ή θα δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία). Την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου οι επιστήμονες να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση για:

 • διαδημοτικές μετακινήσεις
 • λιανεμπόριο
 • σχολεία

Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει η αγορά πριν από το Πάσχα. Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην επόμενη φάση κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα μελετήσουν το πώς θα επανεκκινήσει η οικονομία με βασικούς άξονες τον τουρισμό ( που ανοίγει επισήμως στις 14 Μαΐου όπως έχει ανακοινωθεί), αλλά και την εστίαση, το άνοιγμα της οποίας πάει για μετά τα μέσα Απριλίο . Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς πακέτο ενίσχυσης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης.

Το άνοιγμα του τουρισμού

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, όπου – μεταξύ άλλων – θα παρουσιασθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η επιστροφή του τουρισμού έχει «κλειδώσει» για τις 14 Μαΐου, ίσως όμως ο Απρίλιος να λειτουργήσει για να πιλοτικό άνοιγμα, καθώς ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για άνοιγμα νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία.

Τέσσερις είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θα ισχύουν καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Ο επισκέπτης θα πρέπει:

 • Να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ
  Στα αεροδρόμια θα γίνονται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι με το σύστημα «EVA»
 • Θα αξιοποιηθούν τα rapid tests
 • Θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας για τα κρούσματα
 • Η κυβέρνηση συζητά την σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ευρώπη, τις
 • Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα
 • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ θα επιτρέπεται το yachting, καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια.

Σκέρτσος: Ελεγχόμενο άνοιγμα με εμβολιασμούς, οικιακά τεστ και μέτρα αυτοπροστασίας

Τα επόμενα βήματα που θα αποφασισθούν την εβδομάδα αυτή για την κοινωνία και την αγορά, περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες, πάντως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», όπως ανέφερε.

Με συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ. Για τα τελευταία, ειδικότερα, επικαλέστηκε έρευνα των Πανεπιστημίων Yale και Harvard, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και τους θανάτους. Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ πρότεινε, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση «να κάνει πιο ρεαλιστικές προτάσεις και ταυτόχρονα να μην υπονομεύει νέα εργαλεία, τα οποία είναι επιστημονικά έγκυρα».

Από εκεί και πέρα, «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο όμως αντέχει. Έχουμε πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα διότι λήγει η χειμερινή περίοδος – λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά – μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό, κι έχουμε δύο ακόμη συμμάχους: ο εμβολιασμός που χτίζει ασπίδα προστασίας στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και ταυτόχρονα μαζικά οικιακά τεστ». Για το τελευταίο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επανέλαβε ότι από τις αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο μέσω των φαρμακείων ένα δωρεάν οικιακό τεστ για κάθε πολίτη της χώρας, σε κάθε σημείο της χώρας, ενώ θα είναι εύκολο στη χρήση του, θα δοθούν άλλωστε οδηγίες με σποτ, μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από έντυπα.

Μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες, τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από ό,τι σήμερα. Η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει», αναγνώρισε εξάλλου και πρόσθεσε: «πρέπει να πάμε σε μια οργανωμένη και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων, με τη βοήθεια και του καλού καιρού, σε εξωτερικούς χώρους».

via

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here