Το εμβόλιο κατά του COVID-19 έχει παρενέργειες σε όσους έχουν fillers;

Shutterstock

Τον περασμένο μήνα, το εμβόλιο κατά του κωρονοϊού της Moderna εγκρίθηκε από το FDA για άμεση χρήση. Παρά το πόσο αποτελεσματικό πιστεύεται πως είναι ενάντια στον θανατηφόρο ιό, παρατηρήθηκε ότι προκαλεί απρόσμενες παρενέργειες σε όσους έχουν facial fillers.

Πιο συγκεκριμένα, έκθεση του FDA αναφέρει πως ορισμένοι αποδέκτες που είχαν βάλει filler στο πρόσωπό τους στο παρελθόν, κατά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, παρουσίασαν οίδημα στην περιοχή του filler. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα περιστατικά αυτά ήταν πολύ λίγα και ότι οι παρενέργειες ήταν εύκολα διαχειρίσιμες. Πιο συγκεκριμένα, από τους 30.000 ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο, μόνο σε τρεις παρουσιάστηκαν αυτές οι παρενέργειες.

Οι γιατροί εικάζουν ότι η ανεπιθύμητη αυτή παρενέργεια είναι μια ανοσολογική απόκριση, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι απόδειξη ότι το εμβόλιο λειτουργεί επειδή πυροδοτεί μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. “Το πρήξιμο είναι η φυσική απόκριση του σώματος όταν ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι ο βασικός στόχος οποιουδήποτε εμβολίου, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου COVID-19”, λέει ο Samuel Lin, MD, πλαστικός χειρουργός και καθηγητής χειρουργικής στη Ιατρική Σχολή του Harvard.

Αυτός ο τύπος αντίδρασης παρατηρείται επίσης περιστασιακά σε αποδέκτες εμβολίων γρίπης ή κατά την καταπολέμηση μιας ιογενούς ασθένειας. Οι γιατροί τονίζουν ότι δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς μπορεί να επιλυθεί εύκολα με αντιισταμινικά ή πρεδνιζόνη.

via

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!