Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχικά ήδη

Τα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα που επιβαρύνουν ασφυκτικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποχρέωσαν την κυβέρνηση στην απόφαση για παράταση του lockdown μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου 2020, «κόβοντας» κάθε συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων ενόψει της εορταστικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα της καραντίνας.

Η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 622 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Παράλληλα, σημειώθηκαν άλλοι 100 θάνατοι, ενώ τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 1.882, εκ των οποίων τα 428 στη Θεσσαλονίκη και τα 334 στην Αττική.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το σταδιακό άνοιγμα της χώρας απομακρύνεται χρονικά, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως είπε, παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν.

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ανοίγουν μόνο τα καταστήματα με εποχικά χριστουγεννιάτικα είδη. Ενώ είναι πολύ πιθανό τα κομμωτήρια να ανοίξουν στις 11 Δεκεμβρίου 2020, Ωστόσο, ένα άλλο σενάριο μεταφέρει το άνοιγμα για τις 14 Δεκεμβρίου μαζί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σημειώνεται πως τα κομμωτήρια, για τα οποία υπενθυμίζεται πως όσο ήταν ανοιχτά τα μέτρα είχαν τηρηθεί και γι’ αυτό δεν ήταν εστίες διασποράς κορωνοϊού, αναμένεται να λειτουργήσουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Δηλαδή με τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση μέτρων με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο ΕΣΥ».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!