×

Λίγα λόγια για τη Νόσο Still των Ενηλίκων, μια σπάνια αυτοφλεγμονώδης ασθένεια.


Η καθημερινότητα των ανθρώπων με νόσος Still των ενηλίκων (AOSD) είναι συχνά γεμάτη προκλήσεις, καθώς η ασθένεια επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς και απαιτεί συνεχή διαχείριση των συμπτωμάτων. Πρόκειται για μια σπάνια αυτοφλεγμονώδης ασθένεια που επηρεάζει περίπου 0,16 στους 100,000 ανθρώπους το χρόνο. Χαρακτηρίζεται από πυρετό, δερματικά εξανθήματα (κάποιες φορές μπορεί να είναι επώδυνα και να προκαλούν αίσθημα δυσφορίας), ενώ μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα του οργανισμού... όπως στη δική μου περίπτωση. Όμως από τα πιο επώδυνα συμπτώματα είναι η αρθραλγία και η αρθρίτιδα. Οι αρθρώσεις μπορεί να πρήζονται και να γίνονται δύσκαμπτες, περιορίζοντας την κινητικότητα. Αυτό καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το γράψιμο ή ακόμη και το ντύσιμο.

Η συνεχής διαχείριση μιας χρόνιας ασθένειας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται άγχος, κατάθλιψη και απογοήτευση. Γιατί η AOSD επιβάλλει περιορισμούς που καλώς η κακώς επηρεάζουν την κοινωνική ζωή των νοσούντων. Οι εξάρσεις της νόσου μπορεί να σε εμποδίζουν να συμμετέχεις σε οτιδήποτε χρειάζεται κίνηση. (Όταν πονάνε πολύ τα χέρια μου, π.χ. κρατάω το ποτήρι μου με τα δύο χέρια. Επίσης, η δυνατότητα εργασίας περιορίζεται κάποιες από τα συμπτώματα της ασθένειας.

Κλείνοντας, να τονίσω ότι η νόσος Still των ενηλίκων είναι μια σοβαρή και πολυδιάστατη πάθηση που επηρεάζει πολλαπλές πτυχές της ζωής όσων νοσούν. Η διαχείριση των συμπτωμάτων απαιτεί συνεχή ιατρική παρακολούθηση, φαρμακευτική αγωγή και προσαρμογές στον τρόπο ζωής. Η ψυχολογική υποστήριξη και η κατανόηση από το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με AOSD.