×

Λίγο πριν τις διακοπές, λέμε αντίο στην κυτταρίτιδα!

Πριν την εμφάνιση στην παραλία και λίγο πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές, ένα από τα θέματα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες είναι η κυτταρίτιδα. Αυτός ο «άσπονδος φίλος» με την όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι το πιο συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα για 9 στις 10 γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου. 

Σήμερα έχω τη χαρά να φιλοξενώ στο mairigram την Dr. Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, η οποία θα μας λύσει όλες τις απορίες γύρω από την κυτταρίτιδα και θα μας πει ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες!


Θα ήθελα αρχικά να δούμε τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα και γιατί «ανησυχεί» τόσο πολύ τις φίλες μας, ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Στην πραγματικότητα, η κυτταρίτιδα αποτελεί μια αισθητική δυσμορφία και απασχολεί 8 στις 10 γυναίκες, μετά την εφηβεία και αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του γυναικείου βάρους. Ο όρος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1920 προσπαθώντας να περιγράψει μια δυσμορφία, που εντοπίζεται κυρίως στους γλουτούς και τους μηρούς γυναικών. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στα σημεία εναπόθεσης λίπους, φαίνεται όμως ότι δεν εμφανίζει άμεση συσχέτιση με την παχυσαρκία γιατί παρατηρείται και σε αδύνατα άτομα. Η αύξηση του βάρους (λιπώδους ιστού) προκαλεί την εμφάνιση ή την επιδείνωση της κλινικής εικόνας, αλλά – και εδώ είναι το οξύμωρο-, η απώλεια βάρους δεν φαίνεται να την εξαλείφει, μάλιστα πρόσφατες μελέτες αναφέρουν επιδείνωση της εμφάνισής της, ακόμα και σε άτομα που έχασαν βάρος.

Πως όμως δημιουργείται η κυτταρίτιδα;

O παθογενετικός μηχανισμός της κυτταρίτιδας δυστυχώς παραμένει άγνωστος. Όπως αναφέρει η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, «η κυτταρίτιδα αποτελεί το φυσικό τρόπο αποθήκευσης λίπους στις μετεφηβικές γυναίκες, που εξασφαλίζει την ύπαρξη επαρκών θερμίδων για τις μελλοντικές κυήσεις και το θηλασμό (οι άνδρες, αντιθέτως δεν έχουν κυτταρίτιδα, εκτός αν πάσχουν από ορμονικές διαταραχές - μείωση παραγωγής τεστοστερόνης και αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων)».

Η εμφάνισή της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντική:

κληρονομικότητα, αύξηση σωματικού βάρους, ορμονικές διακυμάνσεις, συνήθειες τρόπου ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης, αλκοόλ, ανθρακούχα αναψυκτικά, μειωμένη πρόσληψη νερού κ.ά.), διαταραχές τού μεταβολισμού λιποκυττάρων, σε διαταραχές της μικροκυκλοφορίας, σε φλεβική ή χρόνια λεμφική στάση.

Πιστεύεται ότι οι παράγοντες αυτοί κάνουν τα λιπώδη κύτταρα που φυσιολογικά υπάρχουν κάτω από το δέρμα, να διογκώνονται και να προσκολλώνται το ένα στο άλλο, μέσα στους θυλάκους στους οποίους βρίσκονται. Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα διαστολή των θυλάκων, διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος και τελικά «παγίδευση» τοξινών και νερού δηλαδή …κυτταρίτιδα!

Η κυτταρίτιδα έχει τέσσερα στάδια:

-Στάδιο 0: όταν το άτομο είναι σε όρθια ή ξαπλωμένη θέση, το δέρμα είναι λείο. Όταν όμως πιέσει το δέρμα της πάσχουσας περιοχής, παρατηρεί μόνο πτυχές, όχι κυτταρίτιδα.

-Στάδιο 1: όταν το άτομο είναι σε όρθια ή ξαπλωμένη θέση, το δέρμα είναι λείο. Όταν όμως πιέσει το δέρμα της πάσχουσας περιοχής, παρατηρεί «λακκουβίτσες».

-Στάδιο 2: όταν το άτομο είναι σε ξαπλωμένη θέση, το δέρμα είναι λείο, αλλά όταν είναι όρθιο το δέρμα μοιάζει με «φλούδα πορτοκαλιού».

-Στάδιο 3: η κυτταρίτιδα είναι εμφανής σε κάθε θέση, με πίεση ή όχι.


Μπορούμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα;

Η απάντηση είναι ναι, καθώς η σύγχρονη Ιατρική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον εχθρό της ομορφιάς των γυναικών με αρκετά επιστημονικά, αποτελεσματικά, ασφαλή όπλα. Ας δούμε τα σημαντικότερα:

ONDA

Το ONDA είναι το μοναδικό ιατρικό μηχάνημα στον κόσμο που χάρη στην τεχνολογία Coolwaves χρησιμοποιεί εστιασμένα μικροκύματα με συχνότητα 2,45 τα οποία απορροφώνται επιλεκτικά από το λιπώδη ιστό. Τα Coolwaves εκπέμπουν σε μία ελεγχόμενη δέσμη, εστιάζοντας την ενέργεια μόνο εκεί που χρειάζεται (για παράδειγμα στον υποδόριο λιπώδη ιστό στην περίπτωση θεραπείας τοπικού πάχους), προστατεύοντας τους γειτονικούς ιστούς. Το ONDA διαθέτει δύο έξυπνες ψυχόμενες κεφαλές οι οποίες έρχονται σε επαφή με το δέρμα και επιτρέπουν στα μικροκύματα να διαπεράσουν την επιδερμίδα και το χόριο, χωρίς να δημιουργήσουν θερμική βλάβη στα στρώματα αυτά. Με απλά λόγια έχουμε απώλεια τοπικού πάχους, αντιμετώπιση όλων των σταδίων της κυτταρίτιδας και σύσφιξη του δέρματος.

Έχει ήδη δύο διεθνή βραβεία όπως το Aesthetic Industry Awards και το best innovative technology, ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές του ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ μηχανήματος ONDA βασίζονται σε επιστημονικές μεθόδους και μπορεί με μη επεμβατικό τρόπο να αντιμετωπίσει συγχρόνως, σε μία συνεδρία, τοπικό πάχος, κυτταρίτιδα και χαλάρωση. Ιδανικά χρειάζονται 3-4 συνεδρίες για να δεις σίγουρα το σώμα σου αλλιώς. Κάθε θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη, ασφαλής, ευχάριστη, διαρκεί περίπου 10 λεπτά ανά περιοχή του σώματος και βλέπεις αποτελέσματα αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία.

Μεσοθεραπεία (ενέσιμη και μή ενέσιμη)

Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται στην Γαλλία από το 1958 με την έγχυση βιταμινούχων και φαρμακευτικών ουσιών στο μεσόδερμα, δηλαδή μεταξύ μυός και επιδερμίδας μέσα στο κατώτερο χόριο και υποδόριο. Οι ουσίες αυτές εγχύονται σε συγκεκριμένες αναλογίες και αραιώσεις, με αποτέλεσμα τη σύσφιξη, την τόνωση και την ανάπλαση του δέρματος, δίνοντάς του, πιο σφριγηλή όψη. Η μεσοθεραπεία βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, την καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων, καθώς βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Τα συστατικά, που χρησιμοποιούνται, είναι κυρίως φυτικά εκχυλίσματα βοτάνων, που αυξάνουν τη λιπόλυση και διευκολύνουν την απελευθέρωση των λιποκυττάρων με αποτέλεσμα, σύσφιξη και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, όπως είναι η καφεΐνη, η φωσφατιδιλχολίνη, το οργανικό πυρίτιο, η πεντοξυφιλίνη, η L-καρνιτίνη, το εκχύλισμα αγκινάρας κ.α., που έχουν λιπολυτικές, αγγειοσυσταλτικές, συσφικτικές και αποιδηματικές ιδιότητες βελτιώνοντας τη μικροκυκλοφορία και την αποδόμηση των λιποκυττάρων. Απαιτούνται περίπου 10 θεραπείες κάθε 10 – 15 ημέρες και θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος κάθε χρόνο. Ας σημειώσουμε εδώ ότι μια εντελώς ανώδυνη μέθοδος μεσοθεραπείας, διαδερμικής εισχώρησης χωρίς βελόνες, δηλαδή έγχυσης δρώντων φαρμακευτικών ουσιών ή βιταμινών στη μεσαία στιβάδα του δέρματος είναι η μέθοδος Jobre Mesoporation – Electroporation, γερμανικής προέλευσης.

Ραδιοσυχνότητες

Μια άλλη εναλλακτική θεραπεία για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι οι ραδιοσυχνότητες. Το σύστημα ραδιοσυχνοτήτων (RF) ενδείκνυνται για κυτταρίτιδα και σύσφιξη των προβληματικών περιοχών του σώματος (κοιλιακής χώρας, γλουτών, μηρών και βραχιονίων) με άψογα αποτελέσματα. Οι τρεις διαφορετικές κεφαλές (δύο μικρές για το πρόσωπο και μία μεγάλη για το σώμα) δρουν με την μέθοδο της διπολικής ραδιοσυχνότητας σε συνδυασμό με μικρής έκτασης αναρρόφηση (vaccum) του δέρματος σε μέγεθος πάντα ίδιο με αυτό της έκτασης της ειδικής κεφαλής εφαρμογής. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η εφαρμογή της ραδιοσυχνότητας σε μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή χωρίς τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης διάχυσης της ενέργειας στον ιστό. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την δυναμική ψύξη της κεφαλής επιτυγχάνουν μία απόλυτα ανώδυνη και ασφαλή θεραπεία με τον ασθενή να αισθάνεται μόνο μία ήπια θέρμανση του δέρματός του. Η θερμική ενέργεια του RF που διοχετεύεται μέσα στον ιστό βελτιώνει την δομή του δέρματος, διεγείροντας τους ινοβλάστες, ώστε να παραχθεί νέο κολλαγόνο και ελαστίνη, αποσυμφορείται η λέμφος και ευνοείται η κυκλοφορία της. Έτσι, επιτυγχάνεται βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, τόνωση του δερματοεπιδερμικού συνδέσμου, αύξηση της συνεκτικότητας των ιστών με απώτερο στόχο την καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας. Απαιτούνται περίπου 10 συνεδρίες (1 θεραπεία κάθε εβδομάδα) και 1-2 θεραπείες μηνιαίως κατά το διάστημα συντήρησης. Πολλές φορές ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών αποφέρει καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερες συνεδρίες.


Carboxytherapy

Η Carboxytherapy-καρβοξυθεραπεία τώρα αναφέρεται στη δερματική και υποδόρια χορήγηση του αερίου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για θεραπευτικούς σκοπούς. Το CO2 είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού μας. Η θεραπεία έχει μια μεγάλη ιστορία, καθώς προέρχεται από τα Βασιλικά Λουτρά της Γαλλίας το 1932 με τη θεραπεία των ασθενών, που είχαν προσβληθεί από περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η carboxytherapy βελτιώνει:

1. την ελαστικότητα του δέρματος,
2. την κυκλοφορία και την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων,
3. ενεργοποιεί το κολλαγόνο για επούλωση,
4. και τέλος καταστρέφει το συσσωρευμένο τοπικό λίπος.

Πώς δρα όμως η Carboxytherapy;

Η carboxytherapy επωφελείται επί της ουσίας, μιας φυσιολογικής διαδικασίας του οργανισμού: της χρήση οξυγόνου για την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα. Χορηγούνται λοιπόν στα σημεία του προβλήματος, ακίνδυνες δόσεις διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή, καθώς το αίμα είναι ο φορέας του οξυγόνου. Η καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση προκαλεί την αγγειογένεση νέων αιμοφόρων κυττάρων στα επίμαχα σημεία, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η εξωτερική όψη της επιδερμίδας. Αναλυτικά με καρμποξυθεραπεία επιτυγχάνεται ανασχηματισμός του κολλαγόνου στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, ενώ παράλληλα το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλει και στη διάσπαση των λιπωδών κυττάρων, που ευθύνονται για το τοπικό πάχος και εντείνουν την αντιαισθητική όψη «φλούδας πορτοκαλιού». Χρειάζονται 2 συνεδρίες το μήνα για 3 μήνες και μετά 1 συνεδρία κάθε μήνα. Η συνεδρία διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά, είναι ανώδυνη και ο ασθενής νιώθει μονάχα μία ελαφρά πίεση στην περιοχή, και η μοναδική πιθανή παρενέργεια είναι η εμφάνιση μικρού μώλωπα στο σημείο της ένεσης.

Πρεσοθεραπεία

Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η πρεσοθεραπεία. Η πρεσοθεραπεία είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί πίεση αέρα για να διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου στο σώμα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών, την αποβολή τοξινών και την ανακούφιση από το αίσθημα βάρους και οιδήματος στα κάτω άκρα. Η πρεσοθεραπεία χρησιμοποιεί ειδικές μανσέτες που τοποθετούνται γύρω από τα πόδια, τα χέρια ή την κοιλιά. Αυτές οι μανσέτες συνδέονται με μία συσκευή που ελέγχει την πίεση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η συσκευή γεμίζει και αδειάζει αέρα στις μανσέτες, δημιουργώντας ένα είδος μασάζ που διεγείρει τη ροή της λέμφου και του αίματος. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και βελτιώνει τη γενική κυκλοφορία.

1. Βελτίωση της Κυκλοφορίας: Η πρεσοθεραπεία ενισχύει τη ροή του αίματος και της λέμφου, συμβάλλοντας στην καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση των ιστών. Αυτό μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και να βελτιώσει τη συνολική υφή του δέρματος.

2. Αποτοξίνωση: Μέσω της διέγερσης της λέμφου, η πρεσοθεραπεία βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Οι τοξίνες μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας, επομένως η απομάκρυνσή τους μπορεί να μειώσει την εμφάνιση αυτής της κατάστασης.

3. Μείωση της Κατακράτησης Υγρών: Η κατακράτηση υγρών είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην κυτταρίτιδα. Η πρεσοθεραπεία βοηθά στη μείωση του οιδήματος και της κατακράτησης υγρών, προσφέροντας μια πιο λεία και ομοιόμορφη εμφάνιση του δέρματος.

4.Χαλάρωση και Ευεξία: Εκτός από τα φυσικά οφέλη, η πρεσοθεραπεία μπορεί να προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. Η πίεση αέρακαι το μασάζ μπορούν να μειώσουν το άγχος και την ένταση, συμβάλλοντας στη γενική βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Θα ήθελα να σημειώσω πως η κυτταρίτιδα νικιέται, χωρίς να είναι μια απλή υπόθεση, και απαιτεί ένα συνδυασμό πραγμάτων: άσκηση, σωστή διατροφή, καλή διάθεση. Σίγουρα όμως απαιτεί την επιστημονική καθοδήγηση της ειδικού για ένα καλύτερο σώμα, για ένα σώμα υγιές χωρίς περιττό λίπος.


Η Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μας παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στον χώρο του ιατρείου της, όλες τις θεραπείες κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών προσώπου και σώματος. 
Στο ιατρείο, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα μέσα από μια σειρά δερματολογικών, αισθητικών και laser σύγχρονων μεθόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Για κάθε πρόβλημα του δέρματός μας, εμπιστευόμαστε μόνο τη δερματολόγο μας, καθώς είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για τη σύσταση θεραπειών και αποκατάσταση βλαβών αυτού.

Η Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη είναι:
• Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
• Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»
• Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων
• Μέλος CAMIG
Ιατρείο: Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811
www.laderma.gr

http://www.dermatologos-glyfada.gr
https://www.facebook.com/EiriniLagogianni
https://www.instagram.com/eirini_lagogianni
Ευχαριστούμε τη γιατρό Dr. Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη (Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811) , για τις χρήσιμες πληροφορίες.