Το πτυχίο δεν είναι κλειδί που ανοίγει πόρτες.

10/04/2009

Με επιβεβαιώνει δυστηχώς η πραγματικότητα. Από προσωπική εμπειρία, βλέπω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν τίτλο σπουδών. Αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό στις μέρες μας. Πρέπει να ξέρεις πως και πόσο να πουλήσεις τον εαυτό σου, όταν σου παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Όμως, όπως επισημαίνουν τόσο οι άνθρωποι της αγοράς όσο και οι ακαδημαϊκοί, το πτυχίο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το μοναδικό κλειδί της επιτυχίας. Οι εταιρείες που λειτουργούν αξιοκρατικά το λαμβάνουν υπόψη προκειμένου να προσκαλέσουν κάποιον στη διαδικασία αξιολόγησης για μια συγκεκριμένη θέση. Εκεί όμως ελέγχονται τα λεγόμενα ουσιαστικά προσόντα, δηλαδή γνώσεις, χαρακτηριστικά προσωπικότητας και ικανότητες. Βέβαια υπάρχουν και εταιρείες που δεν λαμβάνουν υπόψη τα ουσιαστικά προσόντα, αλλά εκείνα που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση και την επικοινωνία.

Άνθρωποι με πολύ καλές σπουδές εργάζονται σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασαν, ή δυσκολεύονται να βρουν μια θέση εργασίας. Συχνά οι υποψήφιοι που έχουν παραπάνω προσόντα από όσα η θέση απαιτεί, οι εταιρείες προτιμούν να την καλύψουν από κάποιον με λιγότερα προσόντα.

Σύμφωνα με έρευνα της Adecco, σε 2.317 υποψηφίους από 18 έως 35 ετών με μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία, (το 40% ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίων και το 20% είχαν έναν μεταπτυχιακό τίτλο στο βιογραφικό τους) πάνω από έξι στους δέκα νεοεισερχόμενους απασχολείται τελικά σε εργασιακό αντικείμενο άσχετο με αυτό των σπουδών του. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (53,37%) δεν πιστεύουν πλέον ότι οι ακαδημαϊκές τους γνώσεις θα τους βοηθήσουν στο να βρουν δουλειά.

Πρόκειται για μία από τις ιδιομορφίες της ελληνικής αγοράς εργασίας. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες φοιτητές μετά το πρώτο πτυχίο ακολούθησαν μεταπτυχιακά προγράμματα ελπίζοντας σε καλύτερη τύχη στην αγορά εργασίας. Τελειώνοντας όμως τις σπουδές τους διαπίστωσαν ότι οι θέσεις με καλύτερη αμοιβή είναι πολύ λίγες, για άτομα χωρίς προϋπηρεσία.

Μαρία Α. Στ.