Που να πήγε άραγε η δωρεάν υγεία;

Πέντε ευρώ θα πληρώνουν στο εξής, ως αμοιβή εξέταστρων, οι ασθενείς που προσέρχονται στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Από τη δαπάνη εξαιρούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι άποροι και οι μετανάστες, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί και οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά. Επίσης, εξαιρούνται της καταβολής ασθενείς με ποσοστό αναπηρίας 67%, άτομα που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, καθώς και AIDS.

Να δεχτώ όλα τα παραπάνω μιας και ο κύριος Λοβέρδος προσπαθεί να “ανοικοδομήσει” πάλι το ΕΣΥ. Όμως δεν είναι λίγο “δήθεν” να θέλεις να σώσεις κάτι όταν τα ίδια τα μέτρα είναι “ζημιογόνα” για τους περισσότερους πολίτες;

Ένας χαμηλόμισθος ή ένας συνταξιούχος αναρωτήθηκαν αν μπορεί να τα δώσει;

Γιατί να πληρώνω εγώ και εσύ, ενώ οι “λαθρο” μετανάστες θα εξετάζονται δωρεάν; Όχι κύριε υπουργέ αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε… όχι γιατί δεν είμαστε άνθρωποι, αλλά γιατί δεν μας περισσεύουν αυτά τα πέντε ευρώ που βάλατε ως “αμοιβή” για να καλύψετε τις τρύπες του παρελθόντος. Δεν τις κάναμε εμείς, αλλά οι κύριοι και οι κυρίες που διοικούσαν τα ελληνικά νοσοκομεία τόσα χρόνια… εκεί πρέπει να απευθυνθείτε!

Και τέλος μια ερώτηση που μου γεννήθηκε όταν διάβασα το δελτίο τύπου που βγάλατε. Πως είστε τόσο σίγουροι, εκεί στο υπουργείο, ότι δεν θα μπει “μέσα” το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα μέτρα αυτά; Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι όλοι αυτοί που μπαινοβγαίνουν στην χώρα μας δεν θα κάνουν μία αίτηση ασύλου και μετά δεν θα ζουν εις βάρος μας;

Μαρία Α. Στ.