Η μάχη για την πλατεία Αττικής

11/11/2010

Νύχτες τρόμου ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της πλατείας Αττικής, με γεγονότα που φέρνουν στο νου τα περιστατικά που έγινα τον Οκτώβριο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Στην πλατεία Αττικής έχουν βρει καταφύγιο διαφόρων εθνικοτήτων μετανάστες, -Ρώσοι, Ρουμάνοι, Αφρικανοί, Αλβανοί, Πακιστανοί, Πολωνοί- αλλά και πολλοί Αφγανοί που έχουν έρθει από την Πάτρα. Λένε ότι το μόνο που επιθυμούν είναι να μεταβούν σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που είναι δύσκολο, καθώς τα άλλα κράτη-μέλη τους συλλαμβάνουν στα σύνορα και τους επιστρέφουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει, ότι έχουν οργανωθεί οι ακροδεξιοί κάτοικοι της περιοχής για να διώξουν από την πλατεία της περιοχής τους μετανάστες. Όμως κάνουν λάθος. Γιατί εδώ και δέκα χρόνια η πλατεία Αττικής φιλοξένησε τους αλλοδαπούς που έχουν έρθει στη χώρα μας, και συνεχίζει να τους φιλοξενεί, όπως λέει η κυρία Ελένη. Οι μόνοι που τους έδιωξαν, ήταν καμιά εκατοσταριά ταραχοποιοί· μετά το πρώτο συλλαλητήριό των μουσουλμάνων στην Ομόνοια. Αυτοί έδιωξαν με τον τρόπο τους, όλο τον κόσμο από τα σπίτια του και τα μαγαζιά της περιοχής.

Ο έλεγχος της πλατείας έχει παραδοθεί σε εκείνους που έπεισαν ότι μπορούν να επιβάλουν την τάξη και να ανακουφίσουν τη ζωή των περιοίκων.

Στην ολιγόλεπτη βόλτα μας στα στενά της πλατείας Αττικής το μόνο συμπέρασμα που κατόρθωσα να βγάλω, ήταν πως η «κοινωνική ένταξη» έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, αφού δεκάδες μαγαζάκια –κινέζικα, πακιστανικά, ρουμάνικα– συμβάλλουν στην οικονομική ζωή της περιοχής. Το ψιλικατζίδικο του παππού της Γωγώς, του κυρ-Βασίλη, έχει αλλάξει χέρια και όνομα, είναι πλέον το ψιλικατζίδικο του Μοχάμεντ.

Φοβόμαστε μέσα στα σπίτια μας, φοβόμαστε κι έξω από αυτά, λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.

Η εφιαλτική καθημερινότητα αποτυπώνεται με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ. Πολίτες απροστάτευτοι απέναντι σε οπλοφόρους κακοποιούς, που είναι έτοιμοι για όλα και ληστεύουν από γριούλες μέχρι ζευγάρια για είκοσι ευρώ ή ένα κινητό.

Στην περιοχή οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι ένοπλες ληστείες, αλλά και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών (με νεκρούς και τραυματίες) είναι μόνο μερικές από τις μορφές εγκληματικότητας που αναφέρονται σχεδόν καθημερινά στα δελτία συμβάντων των τοπικών τμημάτων ασφαλείας.

Στις γειτονιές κατά μήκος της οδού Λιοσίων και των γύρω δρόμων, δρουν ως επί το πλείστον Πακιστανοί, Αλβανοί, Ρουμάνοι και λιγότερο Πολωνοί. Οι αιματηρές συμπλοκές για ξεκαθαρίσματα προσωπικών ή οικονομικών διαφορών, οι δολοφονίες, οι ληστείες και σωματεμπορία γυναικών είναι στην ημερήσια διάταξη της.

Η πολιτεία

Μέτρα προστασίας μόνον για τις εκλογές αποδεικνύεται πως έλαβαν οι διωκτικές αρχές της πόλης, αρκεί να κάνεις μια βόλτα μετά τις πέντε το απόγευμα… περιπολεί βέβαια η ομάδα ΔΙΑΣ… Να σημειωθεί ότι με όσους μιλήσαμε, όλοι μας είπα το ίδιο· είναι μόνο για εκφοβισμό.

Ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν πως, παρά το σχεδιασμό, τα μέτρα εγκαταλείφτηκαν το τελευταίο διάστημα, καθώς πάλι οι αστυνομικοί διατίθενται για άλλα καθήκοντα και όχι για τα μικροεγκλήματα.

Η Αθήνα δεν είναι Νέα Υόρκη.

«Είμαστε απροστάτευτοι», λένε οι καταστηματάρχες και οι ένοικοι των διαμερισμάτων της πλατείας Αττικής. Είναι ενδεικτικό πως σε κάθε γειτονιά της πόλης ο καθένας έχει να περιγράψει τουλάχιστον δύο περιστατικά που συνέβησαν στο οικογενειακό ή το φιλικό του περιβάλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο συνδυασμός που κατέβασε η χρυσή αυγή στην Αθήνα πήρε περίπου 5% στο σύνολο και στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα, των Πατησίων, της Κυψέλης και της Πλατείας Αττικής ξεπέρασε το 20%.

Μαρία Α. Στ.