Η Αττική μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

28/11/2009

Με εικόνες βιβλικής καταστροφής βρέθηκαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής.

Τραγικές παραλείψεις, ανύπαρκτο συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε πρόσωπα και μέσα αναφέρει στο πόρισμά του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, για τις πυρκαγιές της ΒΑ Αττικής.

Το εφιαλτικό αύριο.

Οι αιτίες της καταστροφής δεν ήταν «ο δυνατός αέρας και τα πεύκα». Αέρας και πεύκα υπήρχαν πάντα. Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, όπου δήλωσαν ότι κυριαρχούσε η ασυνεννοησία ανάμεσα στους υπευθύνους και η έλλειψη συντονισμού. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα ήταν η περιβαλλοντική καταστροφή της Αττικής και οι επιπτώσεις της στην υγεία και την οικονομία, που θα τις δούμε σύντομα.

Πολλοί κάνουν λόγο για επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, με συνθήκες που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα όμορφα και ευχάριστα καλοκαίρια του παρελθόντος, κι αυτό γιατί οι συνέπειες των πυρκαγιών θα είναι «ορατές» στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, ακόμη και στο υπέδαφος των περιοχών που πληγήκαν.

Δυστυχώς σήμερα η Αττική πάσχει από «βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα», μιας και κάηκαν οι κυριότερες πηγές πρασίνου.

Το τελικό αποτέλεσμα, ήταν να καούν στην Αττική περίπου τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών και να υποστούν ζημιές, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές, εκατόν πενήντα σπίτια. Όλα αυτά στις περιοχές της Βορειοανατολική Αττικής.

Την τελευταία δεκαετία, δαπανήθηκαν περίπου εκατό δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά οπλικών συστημάτων, αλλά μόνο τριακόσια εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της χώρας από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αν η εθνική ασφάλεια κάπως διαφυλάσσεται, η εδαφική ακεραιότητα έχει υποστεί σοβαρά τραύματα. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα να αντιμετωπίσουμε την πυροπροστασία του κράτους σαν μέρος της αμυντικής πολιτικής. Η αποκατάσταση και βελτίωση του περιβάλλοντος θα απαιτήσει πολύ χρόνο και συγκεκριμένες πολιτικές με επίκεντρό την πράσινη ανάπτυξη, τόσο για την Αττική όσο και για ολόκληρη την χώρα.

Μαρία Α. Στ.