Έφτασε η ώρα της αλλαγής.

07/05/2012

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα διέλυσε μια και καλή το δικομματισμό και έβαλε τέλος στη μεταπολίτευση.
Μέχρι τώρα τα αντιμνημονιακά κόμματα των Τσίπρα, Καμμένου και Κουβέλη, έλεγαν στον ελληνικό λαό: “Θα διαγράψουμε το Μνημόνιο και θα απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά ΔΝΤ”. Για να δούμε λοιπόν, θα το πράξουν; Ή μόνο λόγια ήταν για να πάρουν την ψήφο μας;
Θέλω να πιστεύω πως αυτή τη φορά θα γίνει κάτι. Γιατί τη φτώχια όπως φαίνεται την αντέχει ο Έλληνας. Το άδικο και την κοροϊδία όχι. Την ατιμωρησία του Εφραίμ, του Χριστοφοράκου, το σκάνδαλο της Ziemens  και τέλος την καθυστερημένη τιμωρία (αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα, αλλά δεν είναι της ώρας…) του Τσοχατζόπουλου , φαίνεται πως έκαναν τον έλληνα για πρώτη φορά να σκεφτεί ότι αυτός αποφασίζει για την τύχη του.
Θα βρεθούμε σε αδιέξοδο αν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα δεν πάρουν το μήνυμα που τους έστειλε ο ελληνικός λαός και κάνουν παιχνίδι πάλι οι δυο τους. Τώρα θα φανεί η ευθύνη των λεγομένων του καθενός. Γιατί το σενάριο της καταστροφής είναι υπαρκτό, ας μην γελιόμαστε, αλλά δεν θέλω να το σκέφτομαι. Έχω πίστη στους συμπολίτες μου• το απέδειξε η συντριπτική πλειοψηφία στις κάλπες και είμαι σίγουρη ότι αν ξαναπάμε σε εκλογές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για το συνολικό καλό και όχι αυτό που βολεύει τους ίδιους.
Μην τους κάνετε τη χάρη και πιπιλάτε την καραμέλα της ακυβερνησίας. Δηλαδή από ποιον εξαρτάται αν θα έχουμε κυβέρνηση; Από αυτούς δεν εξαρτάται; Γι’ αυτό δεν είναι εκεί πέρα; Να κάτσουν κάτω και να βρουν λύση για να κάνουν κυβέρνηση, με βάση το μήνυμα που τους έστειλε ο ελληνικός λαός. Και μην τρώτε το παραμύθι, ότι δεν θα τα βρουν… Μια χαρά θα τα βρουν και μια χαρά κυβέρνηση θα κάνουν… “τους χαλάει” να πάμε πάλι σε εκλογές. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι την άλλη Κυριακή, τα ποσοστά τους θα πέσουν κι άλλο.
Η Α. Μέρκελ φάνηκε σαστισμένη σήμερα, όταν έκανε δηλώσεις. Σαν μην το περίμενε το αποτέλεσμα… προφανώς πίστευε πως οι Έλληνες θα “ψαρώσουν” πάλι με την πολιτική τρομοκρατία, αλλά τελικά δεν… Η κα. Μέρκελ φοβάται· φοβάται πως αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν σχηματίσουν τελικά κυβέρνηση –συνεργασίας-, το πρόγραμμα λιτότητας πάει περίπατο. Φυσικά η λιτότητα αφορά όλες τις άλλες χώρες πλην τις Γερμανίας, που ετοιμάζει μεγάλες αυξήσεις μισθών. Το πρότεινε σήμερα ο κος Σόιμπλε.
Από την άλλη πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας και στη Γαλλία, για να δούμε αν τελικά ο σοσιαλιστής Ολάντ κρατήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Γιατί αν καταφέρει και τροποποιήσει το σύμφωνο σταθερότητας, τότε ίσως και να δούμε άσπρη μέρα…
Θα κλείσω με κάτι για την ευρωπαϊκή ένωση. Στο καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει κάτι για να μας εκδιώξει από αυτή, τα “φιντάνια” του ΠΑΣΟΚ αυτό δεν μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν και να το χρησιμοποιήσουν υπέρ μας. Αντ’ αυτού παρέδωσαν τη χώρα ελαφρά τη καρδία.
Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει αν απαρνηθούμε το μνημόνιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ευρωζώνη θα αλλάξει.
Μαίρη Α. Σταμούλη